Delfi online-intervjuu: lugejate küsimustele vastab Nõmme Kalju president Kuno Tehva

Delfi lugejate küsimustele vastas jalgpalliklubi Nõmme Kalju president Kuno Tehva.

Tehva sõnul on Kalju kahe aasta pärast kolimas TTÜ staadionile, lisaks loodab ta, et mõni Eesti klubi võib lähima kolme aasta jooksul jõuda Meistrite liiga finaalturniirile. Tööd kavatsetakse teha ka selle nimel, et rahvas tribüünidele tuleks. “Kui medalikonkurentsis püsime, siis on täiesti reaalne, et meie mängudele tuleb keskmiselt 500 pealtvaatajat,” rehkendas Tehva. “Meie paari aasta tagune keskmine oli umbes 450, seega usun, et 500 on nüüd täiesti võimalik.” Tehva on rahul, et Kaljul õnnestus palgata Kristen Viikmäe. “Olen kindel, et hooaja lõpuks on ta Meistriliiga väravaküttide edetabeli tipus,” lausus Tehva. Muigega suhtus Tehva sellesse, et paar aastat tagasi toimunud Kalju – Tallinna Flora mängul poodi külaliste fännide poolt üles nõmmekate maskott panter. “Kuna Kalju võitis mängu 0:2 kaotusseisust 3:2, siis mina oleksin nende asemel ka kedagi ülesse puua tahtnud,” ütles Tehva. “Hea, et see kõigest maskott oli.” Samuti teatas Tehva, et Kalju on seni ots-otsaga kokku tulnud. “Klubi selle aasta eelarve on 350 000 eurot,” arvutas Tehva. “Kalju pole oma kaheksa-aastase tegevusaja jooksul kordagi kahjumis olnud ja loodame, et see püsib ka edaspidi nii.” Tehval on suured ambitsioonid sõprusmängude korraldamisega. Koostöös klubi toetajaks oleva Unibetiga loodetakse, et ehk õnnestub korraldada turniir, kus osaleksid ka teised Unibeti sponsoreeritavad klubid, teiste seas CF Valencia ja FC Liverpool.

Kuno Tehva vastused Delfi lugejate küsimustele:

On positiivne, et Kalju käib hooaja lõpus välismängudel (Portugalis näiteks). Küsiks, et millal on lootust ja kas see on üldse reaalne, et mõni tuntum klubi (kasvõi Sheffield Utd) kutsutakse siia sõprusmängu pidama?

Oleme seda võimalust arutanud Kalju peasponsori Unibetiga, kes toetab jalgpalli väga paljudes riikides. Meie ideeks on korraldada Eestis Unibeti ja Kalju ühine jalgpalliturniir, kus osaleksid kõik Unibetiga seotud klubid, kellest kõige tuntumateks on hetkel CF Valencia ja FC Liverpool. Usun, et selle idee realiseerimine on võimalik, aga praegu küll ei julge lubada, millal sellised sõprusmängud või -turniir aset võiks leida.

Kas Kalju oleks huvitatud Tarmo Kingi palkamisest? On ju teada, et Inglismaa esiliigas ei saa ta üldse mänguaega.

Loomulikult oleks meil Kingi palkamise vastu huvi olemas. Ta on suurepärane mängija ja hea sõber. Siiski arvan, et Tarmo saab kindlasti oma võimaluse ka Inglismaal ja hetkel on tema karjääri jaoks tähtsam ikkagi seal läbi lüüa.

Millal Kalju ehitab endale jalgpallistaadioni?

Tänaseks on sõlmitud Tallinna linna, Tallinna Tehnikaülikooli ja Nõmme jalgpalliklubi Kalju vahel heade kavatsuste kokkulepe, mille kohaselt rekonstrueeritakse Tallinna Tehnikaülikooli staadion, aadressil Raja tn 4a. Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis alustatakse väljaku ehitamist 2012. aastal ja staadionihoone rajamist aasta hiljem. Nõmme Kalju – TTÜ staadioni rekonstrueerimisprojekt on saanud suurt toetust ja oleme väga optimistlikud, et see ilusti lõpule viiakse.

Kas teil on mõni uus sponsor ka? Raha kulub teil nüüd ju varasemast rohkem.

Jah, Kaljuga on liitunud nii mõnigi uus toetaja, kuigi oluliselt rohkem raha meil võrreldes eelmise aastaga ei kulu.

Kui suur on Kalju eelarve ning kas klubi on kasumis või kahjumis? Kõrvaltvaatajana võib arvata, et kahjumis ning seega nõmmekana on mure, kauaks klubi jätkub. Palun siirast vastust, mitte puiklevat, et tuleme-ots-otsaga kokku ja kestame igavesti. Tänan!

Klubi selle aasta eelarve on 350 000 eurot. Kalju pole oma kaheksa-aastase tegevusaja jooksul kordagi kahjumis olnud ja loodame, et see püsib ka edaspidi nii.

Kas annate endale aru, et klubi edukuse taga on ikkagi hea noortetöö. Seda on näha suuremate klubide nagu Flora ja Levadia puhul. Kui palju on praegu Nõmmel noortegruppe, treenereid?

Jah, me anname endale aru. Kaljus on noortetööl väga oluline koht ja suuname sellele suurt tähelepanu. Hetkel on Kaljus üksteist erinevas vanuses noortegruppi, sealhulgas nii poistele kui tüdrukutele. Noortega tegelevad süstemaatiliselt seitse treenerit ja suurte kogemustega noortetöö juht. Usun, et Kalju noorte jalgpallurite kasv on üks kiiremaid Eestis ja vaatamata klubi noorusele oleme selles osas olnud üsna edukad. Loomulikult on meilgi arenguruumi, kuid anname endast alati parima.

Kuidas suhtute sellesse, et Aivar Pohlak jalgpalliliidu presidendina võtab oma klubile miljoneid protsendita laene EJL-i eelarvest?

Ma ei oska sellesse kuidagi suhtuda. Minu arust ei saa juriidilised isikud seadusest tulenevalt protsendita laenu võtta ega anda.

Kas EJL-i juhatus vajaks uusi inimesi?

Kui on inimesi, kes suudaks Eesti jalgpalli edendamisse uut hingamist tuua, siis miks mitte.

Millal võiks mõni Eesti klubi jõuda Meistrite liigas vähemalt alagrupiturniirile?

Levadia polnud Igor Prinsi juhendamisel sellest ju kaugel. Uskuma peab, et ehk järgmise kolme aasta jooksul juhtub selline ime. Miks mitte Kaljuga…

Enne tänavust hooaega käis Kaljust läbi terve armee kahtlase taustaga välismaalasi, kellest enamus ei õigustanud ennast. Kuidas nad Kaljusse sattusid, kuivõrd oli teada nende varasem taust mida tagantjärele sellest õppida?

Ma ei ole nõus väitega, et need mängijad olid kahtlased. On erineva taseme ja sportliku taustaga mängijaid, kes ühes või teises olukorras suudavad ennast kas hästi või halvasti näidata. Ma olen arvamusel, et mitmed välismängijad, kellest jutt käib on/olid Eesti Meistriliiga jaoks väga korralikul tasemel. Näiteks Tiago Sala sai pärast Eestist lahkumist oma “kahtlase taustaga” lepingu Brasiilias Corinthiansi nimelises suurklubis kuhu teatavasti kuuluvad Roberto Carlos, Ronaldo jne… Bruno Gomes on Kataris ja teenib üsna head raha, Mitsuyama on tagasi Kaljus… Küsimus polnud niivõrd meestes, vaid pigem võib öelda, et “kahtlase taustaga” agendis, kes jalgpallureid esindas ja kelle pärast me nimetatud mängijate teenetest ka loobusime. Tuleb tõdeda, et jalgpallurid ei kasva puu otsas ning me saame oma valikuid teha lähtuvalt võimalustest ja saadaolevatest mängijatest. Kalju on aastate jooksul pidanud mitte millestki tegema midagi head ja minu arust oleme sellega üsna hästi hakkama saanud. Kalju pole ühe rikka inimese kallis hobi. Meil puudub Abramovitši sugune inimene, kes annaks treeneritele vabad käed mängijate ostmiseks. Peame hakkama saama vähesega ja loomulikult on sellest tulenevalt ka risk suurem, et mõni mängija ennast ei õigusta. Praeguseks oleme õppinud seda, et usaldada oma treenereid, kes komplekteerivad meeskonna ja kes võtavad mängijate valiku osas vastutuse enda peale. Usun, et tänases Kaljus on võõrleegionäride osakaal ja tase siiski paigas.

Kes on Kalju kõrgepalgalisem mängija ja mis suurusjärgus summasid ta teenib?

Kaljus pole sellist fenomeni nagu kõrgepalgalisem mängija. Üldjoontes on kogenumate meeste töötasu sarnases suurusjärgus ja see pole eriti suur. Jalgpallurid ei teeni Eestis kõrget palka. Palju hakkavad nad raha saama välisklubides, kui sinna kunagi jõuavad. Nii, et müüdi suurtest palkadest lükkan siinkohal veenvalt ümber.

Kas mängijate sissetulek tuleb ainult lepingute põhjal või on see sõltuv ka tulemustest (võidupreemiad)?

Kaljus on osa lepingulisest tasust ka tulemustasu. Kui saavutame esikoha ja tuleme Eesti meistriks, siis saavad mängijad ka preemiat.

Kas teie arvates on teatud mõttes jalgpalliliiduga seotud FC Flora võrreldes teiste klubidega eelisseisundis?

Arvan, et on.

Miks Nõmme Kalju ei arenda enda noori vaid palkab pidevalt uusi mängijaid mujalt? Miks pidevalt suletakse laste rühmi? Miks ei palgata korralike treenereid, mõtlen eelkõige seda, et osadel juhendajatel pole isegi laste treenimiseks pabereid?

Kalju arendab oma noori ja see on meie jaoks väga tähtis. Kuna Kalju on tegutsenud vaid kaheksa aastat ja neist profiklubina alles 2,5 aastat, siis puht füüsiliselt ei ole võimalik olnud oma noori kasvatada maast madalast kuni vanuseni, kus nad võiksid aidata juba klubi esindusmeeskonda. Meie kõige vanem ja hetkel perspektiivikam noortegrupp koosneb 1996. aastal sündinutest ja see poistemeeskond on oma vanuseklassis üks paremaid, saavutades eelmisel aastal Eesti meistrivõistlustel teise koha. Usun, et sealt tuleb lähiaastatel Kalju esindusmeeskonnale kindlasti järelkasvu. Mujalt palkamise fakt on paratamatu, kui tahame Eesti Meistriliigas konkurentsis püsida, sest vastava taseme ja kvaliteediga mängijaid lihtsalt pole meil endal võtta. Kui nüüd rääkida treeneritest, siis Kaljus on kolm A-litsentsiga (kõrgeim kategooria) ja mitmeid häid madalama kategooria spetsialiste. On ka perspektiivikaid treenereid, kes käivad koolitustel ja teevad teooriaeksameid. Kalju pöörab sellele väga suurt tähelepanu, et treenerite teadmised oleksid ka tunnistusega kooskõlla viidud.
Laste rühmasid pole me sulgenud. Üksikutel juhtudel oleme gruppe omavahel liitnud, mis on täiesti normaalne protsess jalgpallis.

Hooaja eel käis meeskonna nimekirjast läbi Tihhon Šišovi nimi. Miks ta Kaljusse ei tulnud?

See variant pole ära jäänud. Šišov treenib alates eelmise aasta detsembrist Kaljus. Šišov ootab oma eelmise klubiga seotud probleemile FIFA-lt lahendust ja kui ta saab positiivse vastuse, siis võib veel sellel hooajal Kalju särgis väljakule pääseda.

Kasutaks juhust ja küsiks sama ka Andrei Stepanovi kohta.

Stepanovi esimene valik Eestis oli Kalju, kus ta tegi kaasa ka kogu hooaja ettevalmistuse kokkuleppega, et kui ta ei saa lepingut mõnes välisklubis, siis liitub meiega. Hetkel on ta väga lähedal lepingule Valgevene kõrgliigaklubiga FC Gomel.

Millal saab valmis Kalju uus koduleht?

Uus koduleht on tõepoolest tegemisel ja kui kõik hästi läheb, siis saame asjaga aprilliks ühele poole. Muidugi sõltub see eelkõige meie heast partnerist Dreamcomist, kes Kalju kodulehte sponsorkorras arendab.

Kas Kalju 1996. aastal sündinud poiste võistkonnas nähakse esindusmeeskonnale potentsiaalset järelkasvu? Kui suuri lootusi Kalju nimetatud noortele paneb?

1996. aastal sündinud poiste võistkonnas näeb Kalju väga suurt potentsiaali. Loodame väga, et sellest edukast meeskonnast saame nii tippjalgpalli kui erinevatele Eesti koondistele lisajõudu.

Kas Nõmme Kaljul on noortetööd koordineeriv spetsialist?

Jah on. Kalju noortetööd koordineerib legendaarsetest Lõvidest välja kasvanud jalgpallur Rainis Maasing, keda hindame oma teadmiste osas väga kõrgelt. Rainis liitus Kaljuga eelmisel aastal ja tema panust on juba üpris selgelt näha.

Kas te ei arva, et Aivar Pohlaku rahakantimised jalgpalliliidust Florasse toimuvad ebaausa mängu egiidi all? Kas Jalgpalliliit, kuhu laekuvad sajad miljonid kroonid UEFA raha, toetab ka iseseisvaid klubisid nagu Levadia, Kalju, Sillamäe jne?

Sellele küsimusele pole mina päris õige inimene vastama. Kalju pooldab ja propageerib ausa mängu põhimõtteid ning tegutseb sellest lähtuvalt. Eesti Jalgpalli Liidu toetustest Levadiale ja Sillamäele ma rääkida ei oska, aga Kaljule on Pohlak suulise lubaduse andnud, et meie uue staadioni ehitust EJL toetab.

Kas te olete Flora fännidele andestanud pantri ülespoomise Kalju – Flora mängul?

Kuna Kalju alistas selles mängus Flora 0:2 kaotusseisust 3:2, siis minagi oleks nende asemel tahtnud kedagi üles puua. Hea, et see ainult pantriga piiruds.

Kas olete saanud suhted korda LWB huligaanidega?

Ma saan aru, et viitate Kalju fännirühmitusele “Laagri Wild Boys” (LWB). Elu jooksul on igasuguseid asju nähtud ja kogetud. Sellest lähtuvalt usun, et nimetatud rühmitus huligaanide tiitlile veel ei pretendeeri. Meie suhted nendega on igatahes korras.

Miks te lasite eelmisel aastal Stereo põhja?

Stereo suleti ärilistel kaalutlustel seoses pikaajaliste ehitustöödega Vabaduse väljakul, mis takistasid äritegevust.

Kui palju mahutab Hiiu staadion? Millal lisatribüünid paigaldatakse?

Hiiu staadionile on mahtunud ligikaudu 2000 inimest, kellest suurem osa pidanud kahjuks püsti seisma. Lisatribüünide jaoks taotleme raha staadioni omanikult, kelleks on Tallinna linn ja Eesti Jalgpalliliidult, kes võiksid sellises ühises ning tähtsas küsimuses oma õla alla panna. Kui saame selleks raha, siis paigaldame ka lisatribüünid, et tallinlastel ja nõmmekatel oleks jalgpalli mugavam vaadata.

Kas te ei arva, et Kristen Viikmäe palkamine oli viga?

Isegi kui mul kuskil sügaval pimedas sisemuses oleks see arvamus peidus olnud, siis pärast teise vooru kohtumist FC Viljandiga on mul kõik kahtlused kadunud. Viikmäe lõi Kalju eest selle hooaja esimese värava ja ma olen kindel, et hooaja lõpuks on ta Meistriliiga väravaküttide edetabeli tipus. Olen väga uhke selle üle, et ta Kaljuga liitus ja usun, et tema panus meie edusse saab sellel hooajal väga suur olema!

Palju ootate keskmiseks publikuarvuks?

Me ei karda püstitada julgeid eesmärke ja usun, et kui Kalju suudab ilusat mängu näidata ja Igor Prins püsib meeskonnaga medalikonkurentsis, siis 500 keskmiseks publikuarvuks on täiesti reaalne saavutus, arvestades ka Kalju aktiivsust turunduses. Nimetatud number on oluliselt suurem kui konkurentidel ning selle nimel tuleb meil kõvasti tööd teha. Meie paari aasta tagune keskmine oli umbes 450, seega usun, et 500 on täiesti võimalik.

Millal uued välismaalased saabuvad?

Sellel aastal on rohkem olnud lahkujaid kui saabujaid.

Kas te ei arva, et Kalju pink on liiga nõrk meistritiitli võitmiseks?

Seni pole Kalju raskuse all ükski pink veel katki läinud. Loodame, et seda ei juhtu ka teel meistritiitli suunas.

Teil oli paar aastat tagasi väike tõuklemine Pohlakuga. Kuidas on teil nüüd läbisaamine temaga?

Ma arvan, et kuna meie erimeelsused pole kunagi olnud isiklikul tasandil, siis peaks läbisaamine hr. Pohlakuga olema endiselt rahuldav. Tunnistan, et meie nägemused teatud jalgpallialastes küsimustes ei ühti, aga see ei tähenda, et osapooled ei peaks üksteist austama. Meil mõlemal on oma tee, mida mööda käime ja siinkohal ei oleks vast tark öelda, kumma tee see õigem on. Eesmärgid on meil sarnased: arendada Eestis jalgpalli.

Lõpetuseks tänan kõiki huvitavate küsimuste eest ja ootame teid Hiiu staadionile, et üheskoos Kaljule kaasa elada.

Toimetas: Ivo Dobkevitsch
Delfi Sport
16. märts 2011 16:53

JAGA

JÄRGMISED MÄNGUD

PREMIUM LIIGA

Sorry, the URL: https://jalgpall.ee/voistlused/52/premium-liiga could not be opened.

LIITU UUDISKIRJAGA

NÕMME NIMEL, KALJU EEST